Warsztaty baristyczne

W ramach projektu “Wysokie kwalifikacje zawodowe gwarancją zatrudnienia” odbyły się warsztaty baristyczne, które obejmowały :

Zagadnienia teoretyczne związane z kawą i przygotowaniem napojów na jej bazie.

Cel główny:  Zdobycie przez uczniów wiedzy na temat kawy i sposobów jej przygotowania.

Cele szczegółowe:

– poznanie przez uczniów historii kawy, jako najbardziej popularnego napoju na świecie,

– zapoznanie uczniów z metodami uprawy, obróbki i palenia kawy i wpływem tych metod na smak napojów kawowych,

– zapoznanie uczniów z różnicami między kawą arabica i robusta; dwiema najbardziej    popularnymi odmianami kawy,

– poznanie przez uczniów różnych metod parzenia kawy i jej wpływ na organizm człowieka,

– zapoznanie uczniów z parametrami espresso, cappuccino i innych napoi.

Ćwiczenia praktyczne: 

– poznanie zasady działania profesjonalnych urządzeń do parzenia kawy,

– technika przygotowania espresso,

– technika spieniania mleka i przygotowanie cappuccino,

– metody przygotowania różnych napojów na bazie espresso.

 

 

Skip to content