W ramach projektu “Wysokie kwalifikacje zawodowe gwarancją zatrudnienia” odbyły się warsztaty baristyczne, które obejmowały :
Zagadnienia teoretyczne związane z kawą i przygotowaniem napojów na jej bazie.
Cel główny: Zdobycie przez uczniów wiedzy na temat kawy i sposobów jej przygotowania.
Cele szczegółowe:
– poznanie przez uczniów historii kawy, jako najbardziej popularnego napoju na świecie,
– zapoznanie uczniów z metodami uprawy, obróbki i palenia kawy i wpływem tych metod na smak napojów kawowych,
– zapoznanie uczniów z różnicami między kawą arabica i robusta; dwiema najbardziej popularnymi odmianami kawy,
– poznanie przez uczniów różnych metod parzenia kawy i jej wpływ na organizm człowieka,
– zapoznanie uczniów z parametrami espresso, cappuccino i innych napoi.
Ćwiczenia praktyczne:
– poznanie zasady działania profesjonalnych urządzeń do parzenia kawy,
– technika przygotowania espresso,
– technika spieniania mleka i przygotowanie cappuccino,
– metody przygotowania różnych napojów na bazie espresso.