Warsztaty kelnerskie

W ramach projektu „Wysokie kwalifikacje zawodowe, gwarancją zatrudnienia” odbyły się warsztaty kelnerskie.

Cel główny: zdobycie wiedzy teoretycznej i nabycie technicznych umiejętności niezbędnych w zawodzie keler.

Cele szczegółowe:

  • podczas przeprowadzonych zajęć dydaktycznych uczniowie poznali podstawowe zasady układania jadłospisów,
  • klasyfikowali zakłady gastronomiczne,
  • zostali zapoznani z typologią gości,
  • poznali podstawowe zasady obsługi Gościa indywidualnego,
  • poznali zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych,
  • poznali niezbędne wyposażenie podczas obsługi gości oraz wyposażenie baru,
  • poznali wybrane zagadnienia związane z savoir-vivre,
  • poznali metody obsługi: niemiecka, rosyjska, francuska, serwis bufetowa,
  • poznali sylwetkę kelnera i charakterystykę zawodu,
  • zostali zapoznani z przepisami sanitarno-higienicznymi.

Ćwiczenia praktyczne:

  • przygotowywanie sal konsumenckich do obsługi gości: przygotowywanie pomocnika kelnerskiego, dobór bielizny stołowej, techniki nakrywania stołów, metody składania obrusów,
  • przenoszenie tac i zastawy stołowej
  • ćwiczenia praktyczne z zakresu obsługi gościa a’la carte, przebieg obsługi, różne metody obsługi,
  • obsługa imprez okolicznościowych z wykorzystaniem zasad obsługi,
  • profesjonalne składanie serwetek,
  • wykorzystywanie technik sprzedaży, kultura sprzedaży,
  • rozliczenia kelnerskie.

 

 

 

Skip to content