W ramach projektu „Wysokie kwalifikacje zawodowe, gwarancją zatrudnienia” odbyły się warsztaty kelnerskie.
Cel główny: zdobycie wiedzy teoretycznej i nabycie technicznych umiejętności niezbędnych w zawodzie keler.
Cele szczegółowe:
- podczas przeprowadzonych zajęć dydaktycznych uczniowie poznali podstawowe zasady układania jadłospisów,
- klasyfikowali zakłady gastronomiczne,
- zostali zapoznani z typologią gości,
- poznali podstawowe zasady obsługi Gościa indywidualnego,
- poznali zagadnienia związane z obsługą imprez okolicznościowych,
- poznali niezbędne wyposażenie podczas obsługi gości oraz wyposażenie baru,
- poznali wybrane zagadnienia związane z savoir-vivre,
- poznali metody obsługi: niemiecka, rosyjska, francuska, serwis bufetowa,
- poznali sylwetkę kelnera i charakterystykę zawodu,
- zostali zapoznani z przepisami sanitarno-higienicznymi.
Ćwiczenia praktyczne:
- przygotowywanie sal konsumenckich do obsługi gości: przygotowywanie pomocnika kelnerskiego, dobór bielizny stołowej, techniki nakrywania stołów, metody składania obrusów,
- przenoszenie tac i zastawy stołowej
- ćwiczenia praktyczne z zakresu obsługi gościa a’la carte, przebieg obsługi, różne metody obsługi,
- obsługa imprez okolicznościowych z wykorzystaniem zasad obsługi,
- profesjonalne składanie serwetek,
- wykorzystywanie technik sprzedaży, kultura sprzedaży,
- rozliczenia kelnerskie.