Warsztaty gastronomiczne

W dniu 29.11.2023r. w Zespole Placówek Resocjalizacyjno – Wychowawczych mieliśmy przyjemność gościć Pana Tomasza Żmudę, który poprowadził warsztaty z obsługi pieca konwekcyjno – parowego. W warsztatach uczestniczył Pan Dyrektor Artur Szumielewicz , Pani Wicedyrektor Anna Piskulak oraz uczniowie z  klasy I, II i III Szkoły Branżowej I Stopnia z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii,  uczniowie z klasy I, II i III Szkoły Branżowej I Stopnia  z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego oraz nauczycielki praktycznej nauki zawodu Panie Marta Malczyk, Katarzyna Herman, Anna Ochap – Tasak i Bogusława Ciok. W warsztatach udział wzięli zaproszeni goście z Zespołu Szkół Samochodowo – Usługowych z 5 TGS – grupa gastronomiczna wraz z nauczycielką praktycznej nauki zawodu Panią Grażyną Rokitą. Pan Tomasz przedstawiciel inteligentnych piecy konwekcyjno – parowych firmy UNOX zaprezentował uczniom najnowsze technologie obróbki surowców:  grillowanie, smażenie, pieczenie, gotowanie na parze.  Uczniowie pracowali z piecem sporządzając potrawy  z ryb, ciast, mięsa, warzyw, ryżu i desery. Wysoka wydajność,  maksymalna powtarzalność obróbki , równoczesna obróbka  różnorodnych produktów,  oszczędność czasu, energii, składników i siły zrobiły na uczniach ogromne wrażenie. Była to wspaniała praktyczna lekcja dla przyszłych kucharzy,  którzy z zainteresowaniem, ciekawością  i pasją mieli możliwość uczyć się jak pracować  z tak nowoczesną technologią w gastronomii.

Skip to content